Onzewaarden,
 In 2015, na derenovatie van het gebouw en de heropening van het rusthuis, werd eenlevensproject uitgewerkt ter stutting van onze langetermijndoelen. Dat projectvormt de basis en heeft ons al vele jaren de weg getoond. Uiteraard hebben deonderliggende indicatoren intussen wijzigingen ondergaan, maar het is nogsteeds uitermate relevant in het licht van wat we hebben meegemaakt. Ditlevensproject is opgebouwd rond drie waarden.
De eerste behoort tothet persoonlijke niveau en leidt ertoe dat wij ons bewust worden van onzehandelingsbekwaamheid: ze wordt zelfredzaamheid genoemd.
De tweede behoort tothet relationele niveau en nodigt ons uit banden te smeden met de ons omringendegemeenschap: ze wordt menselijkheid genoemd.
De derde waarde behoorttot het institutionele niveau en plaatst ons in dialoog met de maatschappijwaartoe we behoren: wij zijn immers een open huis.
Die drie indicatorenwerden altijd al, en worden nog steeds, in de praktijk gebracht als levende enademende waarden.
Zelfredzaamheid:
Aanvankelijk werd diezelfredzaamheid voornamelijk toegespitst op de autonomie van de bewoner: hetging daarbij met name om het verminderen van psychotrope medicatie(anxiolytica, antidepressiva, slaappillen, neuroleptica, ...) en het opheffenvan chemische beperkingen. In de eerste jaren kon meteen een daling van hetverbruik met 40% worden opgetekend.
We hebben tevens deaandacht op de rechten van de patiënt gevestigd en hebben debeslissingsvrijheid van de bewoners uitgebreid en versterkt, onder meer watbetreft de persoonlijke keuzes met betrekking tot het levenseinde. Daartoeworden systematisch en anticipatief gepersonaliseerde Zorgprojecten opgesteld.
Met de jaren ging erook meer aandacht naar de autonomie van de teams: we hebben ervoor gezorgd dater per verdieping met vaste teams wordt gewerkt, zodat zij zich zelfstandigkunnen organiseren. Wekelijkse teamvergaderingen zorgen er ook voor dat dewerking week na week naar een hoger niveau wordt getild. Deze onderlinge solidariteit binnen de teams werduiteraard nog versterkt tijdens de twee Covid-19-jaren, die de relevantie vaneen dergelijke operationele keuze bevestigden.
Vandaag gaan wij, metde steun van de Koning Boudewijnstichting, verder op de ingeslagen weg van de team-en bewonersautonomie.
Menselijkheid:
Menselijkheid is dewaarde die ons in staat stelt een gemeenschap te vormen en te delen wat onssamenbrengt. We geven er in het bijzonder uiting aan bij het begeleiden vanbewoners in de laatste levensfase of het ondersteunen van verwarde bewoners.Het is echter een waarde die ons in alle omstandigheden het te volgen padtoont. We wilden dit ook tot uitdrukking brengen door ervoor te zorgen datiedere nieuwkomer, of het nu om een bewoner of een medewerker gaat, zo goedmogelijk wordt opgevangen. Los van enige geloofsovertuiging of beleden cultuurdelen wij dezelfde waarden die hun voedingsbodem vinden in een luisterend ooren een bijzonder sterk empathisch vermogen. Het is via deze waarde dat wij ookuiting geven aan onze ethische vraagstelling, door de emoties en waarden teerkennen die elke mens bezielen.
Open huis:
Het feit dat we,zelfs in tijden van Covid, een ‘open huis’ zijn, zet ons ertoe aan onzepraktijken voortdurend in vraag te stellen. Wij staan open voor alle culturenen alle geloofsovertuigingen en zijn trots op onze diversiteit. Die openheidnaar stagiairs en vrijwilligers spoort ons aan het beste van onszelf te gevenen onze ‘good practices’ en kennis te delen. Wij zorgen ervoor dat het huis ookopen blijft voor familie, buren en voor al wie even wil binnenspringen. De tuinvormt een bijzondere plek die aanmoedigt tot elkaar ontmoeten en van gedachtenwisselen. We verwelkomen er scholen, buren en willen dat het een oase van rustis te midden van de drukte van de stad.
Mogen onze waardenons ook in de toekomst leiden en onze intermenselijke relaties voeden.
Sommige van onze Partners publiceren hun vacatures op MySeniors.be.
Klik op « Jobs » en je wordt doorverwezen naar onze pagina met vacatures.