Ontdek praktische info, nieuws en tips voor senioren.

article

Vlaams Gewest - Nieuwe functie voor de zorg voor mensen met cognitieve achteruitgang (dementiesyndroom)

Actualiteit /

Sinds 1 maart 2025 ondersteunt een team van eerste referentieartsen dementie (DRA = Dementie ReferentieArts) Vlaamse huisartsen bij de medische zorg voor mensen met dementie.

Dit pilootproject wordt opgezet door het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, de huisartsenvereniging Domus Medica en de Vlaamse overheid. Het maakt integraal deel uit van het dementieplan van het Vlaams Gewest.

De rol van de huisarts is centraal...

Doelstellingen

Dit initiatief heeft als doel huisartsen te ondersteunen die personen met dementie begeleiden, door hen advies en begeleiding te bieden vanwege de complexiteit van de ziekte – van detectie tot opvolging. Dankzij de tussenkomst van deze nieuwe experts zullen personen met dementie beter aangepaste zorg krijgen en zullen hun mantelzorgers beter ondersteund worden.

In het kader van dit grootschalige project biedt de website www.huisartsendementie.be, die al enkele maanden online beschikbaar is, algemene en specifieke informatie over onder andere preventie en het herkennen van waarschuwingssignalen. De website bevat ook een kaart waarmee referentieartsen dementie gelokaliseerd kunnen worden.

Context

Ongeveer 150.000 mensen in Vlaanderen en het Brussels Gewest leven met de ziekte van Alzheimer of een aanverwante aandoening, zoals vermeld op de website van Domus Medica. De ziekte evolueert naar een stadium van dementie. Dementie is een "progressieve, degeneratieve en chronische neurologische aandoening, gekenmerkt door cognitieve stoornissen die het dagelijks functioneren verstoren" (bron: The Lancet).

De huisarts speelt een cruciale rol in de vroege detectie van de ziekte, de opvolging van de behandeling na diagnose en de coördinatie tussen de betrokken zorgverleners. Maar huisartsen beschikken vaak niet over de nodige tools en specifieke kennis over dementie. Een optimale zorgaanpak vereist een multidisciplinaire en gepersonaliseerde benadering, waarbij professionals uit de eerstelijns-, tweedelijns- en derdelijnszorg betrokken zijn.

Rol en profiel van de referentiearts dementie

Volgens de website van Domus Medica zijn in oktober 2023 honderd artsen gestart met een opleiding tot referentiearts dementie (DRA). Het gaat om huisartsen, geriaters, neurologen en geriatrisch psychiaters. Onder begeleiding van Domus Medica en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen zullen zij ook fungeren als brugfiguren in netwerken en bij het identificeren van relevante zorgverleners in de regio.

Een selectie van deze professionals is gekozen voor de start van het project.

De Vlaamse overheid wil de kennis over dementie bij huisartsen en toekomstige artsen vergroten.

Het pilootproject zal regelmatig geëvalueerd en bijgestuurd worden.

Dr. Joke Pauwelyn is projectleider DRA binnen het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

Wat met het gezondheidsbeleid in Brussel en Wallonië?

Tot op heden is er geen dementieplan ingevoerd in deze twee regio’s. Er bestaat nog geen Franstalig equivalent van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Momenteel lijkt er geen soortgelijke strategie van kracht te zijn in het Franstalige deel van het land.

Bron: https://www.augustes.be/

Laatste nieuws