Ontdek praktische info, nieuws en tips voor senioren.

article

Ouderen: depressie en isolement tegengaan

Advies /

5 manieren om isolement van ouderen tegen te gaan

Omringd zijn, met anderen kunnen praten is van kapitaal belang voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Met het ouder worden, dreigt voorheel wat mensen echter het isolement. Sociale contacten gaan verloren en dat moeten we zoveel mogelijk proberen te voorkomen.

De partner is overleden, ze zijn met pensioen, de kinderen zijn het huis uit, ze worden minder zelfstandig .... Er zijn heel wat factoren die ertoe bijdragen dat ouderen zich vervelen, eenzaam zijn of zich aan de kant gezet voelen. Een zware depressie loert om de hoek, maar die mogen we geen enkele kans geven ...

1/ Deelnemen aan groepsactiviteiten

Lid worden van een leesclub, een vogel- of wandelclub of een vereniging die spelletjesnamiddagen organiseert ... Alles is goed! Zolang het maar een groep is - je kan er ook zelf een oprichten - waar senioren hun vaardigheden kunnen delen, samen hun hobby kunnen beoefenen, sociale contacten kunnen opbouwen of kunnen deelnemen aan evenementen ...

2/ Sociale contacten onderhouden

Sociale rituelen verplichten alleenstaanden om contact te maken met derden. Ze kunnen vrienden of familie bellen, maar ook ‘nieuwe mensen’ lerenkennen. Bijvoorbeeld door regelmatig boodschappen te doen. Niet in een grootwarenhuis, maar in kleine, gespecialiseerde buurtwinkels (slager, bakker,boekhandel, ...) waar het contact wat persoonlijker is.

3/ Een gezelschapsdier in huis nemen

Dieren roepen affectie op, verbondenheid, het gevoel van nog nuttig te zijn. Bovendien kan je er in zekere zin ook mee praten. Katten zijn zeer aangename gezelschapsdieren en van hun gespin is bekend dat het rustgevend werkt. Met een hond moet je enkele keren per dag gaan wandelen en hondeneigenaars slaan heel vaak een praatje met elkaar.

4/ Alle mogelijke hulp aanvragen

Heel wat diensten staan speciaal ter beschikking voor ouderen: aangepast vervoer, computerlessen (om bijvoorbeeld te leren internetten,sociale media zijn er immers niet alleen voor ‘jongeren’), thuiszorgdiensten (maaltijden aan huis, huishoudhulp, thuisverpleging) … Ook een telebijstandsdienst kunnen we warm aanbevelen. De senioren kunnen deze diensten verwittigen als er iets mis is, maar er staat ook op ieder ogenblik een professionele gesprekspartner voor hen klaar.

5/ Veranderen van leefruimte

Alleen wonen is misschien niet zo fijn, maar waarom niet gaan samenwonen met anderen? Ouderen kunnen bijvoorbeeld een huis betrekken met generatiegenoten.
Steeds meer mensen krijgen interesse voor deze manieren van wonen die zichzelf al hebben bewezen.

Laat de gezondheidstoestand dat niet toe, dan is een gespecialiseerde residentie aangewezen. Vraag vooraf voldoende informatie om er een te vinden die beantwoordt aan de noden, wensen en het budget van de ouderen.

https://www.myseniors.be/nl/ )  

Laatste nieuws