De ziekte van Parkinson - Wat is het?
Wat is het?
De ziekte van Parkinson is een chronische neurodegeneratieve ziekte die het centraal zenuwstelsel aantast. Ze wordt gekenmerkt door de vernietiging van de neuronen die dopamine aanmaken. Deze neuronen hebben we nodig om onze lichaamsbewegingen te controleren. Het verlies er van leidt tot motorische,cognitieve en gedragsstoornissen.
Wat zijn de symptomen?
- Beven in rust met mogelijk vermoeidheid tot gevolg. Dit is een van de meest voorkomende symptomen van de ziekte. Het beven kan zich voordoen in de handen, de benen, de kin en de lippen.
- Trage bewegingen, wat de dagelijkse taken bemoeilijkt. De patiënt beweegt trager en kan moeilijk in beweging komen.
- Stijve spieren met spierpijn tot gevolg.
- Evenwichtsproblemen en vaker vallen, meer gebogen houding en kleinere stappen.
De ziekte van Parkinson is de tweede meest voorkomende neurodegeneratieve aandoening na de ziekte van Alzheimer.
Ze ontwikkelt zich meestal bij personen vanaf 60 jaar. 20% van de patiënten krijgt de diagnose vóór de leeftijd van 65 jaar. Mannen zijn meer vatbaar voor deze ziekte dan vrouwen.
Er bestaan geen specifieke tests om de ziekte te diagnosticeren, wat de diagnose soms moeilijk maakt. De oorzaken van de ziekte van Parkinson zijn nog niet bekend, maar onderzoekers denken dat een combinatie van genetische en omgevingsfactoren een rol speelt.
De ziekte van Parkinson is een complexe aandoening en elke patiënt kan andere symptomen hebben of een andere evolutie van de ziekte doormaken. Raadpleeg dus zeker je arts voor meer informatie en voor een aangepast behandelingsschema.
Heel wat woonzorgcentra zijn uitgerust om senioren met de ziekte van Parkinson op te vangen.