Zorg voor de mond- en tandgezondheid van senioren in woonzorgcentra
Mondgezondheid is een belangrijk onderwerp voorsenioren, vooral voor degenen die in verplegen.
Ouderdom gaat echter huizen wonen.
Voor ouderen gaat mondgezondheid over veel meer danalleen tanden en esthetiek.
In feite is de mond, zoals we allemaal weten, depoort naar een groot aantal alledaagse bacteriën, die bestreden kunnen wordenmet eenvoudige, dagelijkse mondhygiënepraktijk vaak gepaard met een afname vanspierkracht en dus een verlies van onafhankelijkheid als het gaat om eenvoudigehygiënische handelingen zoals tandenpoetsen.
Als senioren niet worden geholpen met dezedagelijkse taken, is het resultaat een gebrek aan hygiëne, gevolgd doorbacteriële proliferatie die leidt tot infectieuze pathologie zoals tandbederfof parodontale aandoeningen, met gevolgen die variëren van tandverlies enondervoeding tot een verhoogd risico op bepaalde chronische ziekten.
Er is nu aangetoond dat er een verband bestaattussen mond- en tandziekten en bepaalde chronische ziekten zoals diabetes,reumatoïde artritis, hart- en vaatziekten, longontsteking en bepaaldecognitieve ziekten (Alzheimer)...
Bovendien hebben deze aandoeningen een essentiëlepsychosociale impact op de levensstijl van de WZC-gemeenschap.
De mondgezondheid van senioren is eenintegraal onderdeel van de algemene gezondheid en heeft een aanzienlijke impactop de levenskwaliteit.
Aangezien de risicofactoren van infectieuzeoorsprong zijn, lijken preventieve maatregelen en mondhygiëne detandheelkundige zorg te zijn waaraan prioriteit moet worden gegeven voorouderen in de WZC.
Preventie en controle van mondgezondheid en-hygiëne is echter geen eenvoudige zaak, en het is een uitdaging voor woonzorgcentra omdat het zo moeilijk is om tandartsen ter plaatse te krijgen of ombewoners te vervoeren naar tandartspraktijken in de buurt. 
Cijfers tonen aan dat:
- 55%van de ouderen in verpleeghuizen een hygiëneprobleem heeft dat verbeteringbehoeft
- 80%van de 75-plussers al minstens 1 jaar geen tandarts heeft gezien.
Als gevolg hiervan hebben een aantal recenteonderzoeken de "ontoereikende mondhygiëne van afhankelijke ouderen"onder de aandacht gebracht.
Geconfronteerd met de praktische problemen om dezezorg te bieden, geven veel instellingen het logischerwijs op en mondgezondheidlijkt grotendeels over het hoofd te zijn gezien in het WZC.
Maar in navolging van de WHO, die het gebruik vanmobiele technologieën promoot om mondgezondheidspreventie te ontwikkelen en demeest kwetsbaren te beschermen, bestaan er nu innovatieve oplossingen, zoalsdie van het Waalse bedrijf VIGIDENT, gebaseerd op het concept van mondgezondheidstelemedicine.
Dit bedrijf biedt rusthuizen, bewoners en familiesde mogelijkheid om zelf de preventie en monitoring van mondhygiëne engezondheid op zich te nemen via een platform voor teleconsultatie en monitoringop afstand.
Hygiëne en gezondheid worden gecontroleerd door eentandarts op afstand op basis van gestandaardiseerde foto's van de mondholtesvan bewoners, die worden gemaakt met een smartphone en een speciaal ontworpenapparaat.
Dankzij een gecertificeerde partner (fsbd.org)biedt VIGIDENT ook trainingen voor het personeel om hen vertrouwd te maken metdeze eenvoudige hulpmiddelen en met goede mondhygiënepraktijken.
Met dit platform, dat ook een webapplicatiebevat, kunnen instellingen een uitgebreid programma opzetten om demondgezondheid van bewoners te voorkomen en te bewaken, de gebitsgezondheid van bewoners te documenteren en noodsituaties metmeer gemoedsrust te beheren, zelfs als niet voor alle situaties een bezoek aande tandartspraktijk nodig is.
Na een pilootfase van 1 jaar in 11 Waalse Rusthuizen  met de steun van Unessa, wordt deze oplossing momenteeluitgerold in Brussel en Wallonië.
Mondgezondheidsmonitoring op afstand metintra-orale foto's